De Dappere Oma’s

Regelmatig lijkt het huis van de oma’s hier in de wijk wel een crèche, 5 dagen in de week passen ze op alle kleinkinderen, van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat. De ouders werken en dus komt de zorg voor de kinderen geheel bij de oma’s terecht.
Of soms zijn de ouders niet in staat om voor hun kinderen te zorgen en wordt de oma de moeder van het kind.

Ik zie hier in de wijk zoveel dappere oma’s. Vaak zijn het nog jonge oma’s, ze hebben zelf vroeg kinderen gekregen en zijn ook weer vroeg oma geworden. Ze nemen vaak een groot deel van de zorg van de kleinkinderen op zich, geen oppasdag maar een oppasweek. Deze oma’s zijn de motor van de families.

Maar dat levert soms ook veel pijn op. Zo ken ik één oma die voor haar zwaar gehandicapte kleinzoon moet zorgen, omdat zijn moeder dat niet wilde. Het is bijna een fulltime baan om alle dokter afspraken af te gaan. Dit vraagt eigenlijk te veel van haar, maar zoals een liefdevolle oma is, doet ze dat voor haar kleinzoon.

Of een oma die veel voor haar kleinzoon gezorgd heeft, maar zag dat hij toch de verkeerde kant op ging. Toen hij voor 5 jaar lang in de gevangenis zat, bezocht ze hem trouw. Om een bezoek te kunnen brengen is een vernederend proces, de controle is zo streng dat je soms je kleding uit moet trekken. Maar zoals een liefdevolle oma is, deed ze dat voor haar kleinzoon. Hij is nu uit de gevangenis, maar is zo erg verslaafd dat hij gelijk op straat ging wonen, op een plek die ‘crackland’ heet. Intussen wacht en bid deze oma dat hij weer thuis zou komen. In haar huis heeft ze nog altijd een kamer voor hem.

Dit zijn de verhalen van twee van de vrouwen die komen bij de vrouwengroep hier bij Casa Luzeiro. Met die groepen hebben we bijbelstudie, bidden we samen en doen we aquagym. Elke week delen vrouwen die moeilijke situaties waarin ze zich bevinden. Het is fijn dat we samen een moment van delen mogen hebben, elkaar kunnen bemoedigen en voor elkaar kunnen bidden. Het is fijn om wat voor deze dappere oma’s te kunnen doen!

2015-12-02 09.47.45 IMG_0325

Geef een reactie