Terugblik op het WK

Het was voor mij een drukke winter. Doordat het WK in Brazilië was, was het voor ons de gelegenheid om veel projecten te hebben.
En hoewel het een beetje achteraf is (helaas is het mij niet gelukt om in deze periode mijn blog goed bij te houden), wil ik toch nog een opsomming geven van de verschillende projecten die we hier tijdens het WK (en de week erna) hebben gehad:

Fanzone
Eén van de projecten tijdens het WK was een ‘fanzone’. We hadden een heleboel Braziliaanse vlaggetjes opgehangen en twee grote televisieschermen waarop de wedstrijden van het WK uitgezonden werden. We zonden bijna elke wedstrijd uit, soms voor een volle zaal (als Brazilië moest spelen), maar andere keren voor een enkeling. Vóór en na de wedstrijd praatten we met de mensen die er waren en konden we hen het evangelie uitleggen. Dit project deden we samen met de kerken uit de wijk. Het was supergaaf om verschillende pastors te leren kennen en samen te werken.
Er waren ook wedstrijden waar maar 2 mensen kwamen kijken (waarvan er één dronken was). Toch was het zeker niet ontmoedigend. Want juist bij de minder belangrijke wedstrijden, met maar een paar bezoekers, gebeurden de grootste dingen. Zo was er een vrouw, die binnenkwam ‘omdat de deur open stond’. Voetbal interesseerde haar niet, maar ze kwam voor gebed. Een paar dagen later kwam ze terug om te vertellen dat God haar op dat moment genezen had!
Verschillende mensen hebben tijdens de voetbalwedstrijden, hun leven aan Jezus gegeven. Het is zo gaaf om te zien dat God voetbal gebruikt voor zulke geweldige dingen!

IMG_9913 nl2

nl4

Mineirão Stadium
Belo Horizonte was één van de speelsteden tijdens het WK. Het stadion, genaamd Mineirão Stadium, ligt aan de andere kant van de stad. Ik ben twee keer naar het ‘stadium’ geweest, om daar voor de wedstrijd met mensen te praten. Door middel van dans, koekjes met een Bijbeltekst erop en dergelijke, probeerden we te vertellen dat onze passie meer is dan voetbal. Zodoende was ik ook voor de halve finale van Brazilië tegen Duitsland in de buurt van het Mineirão. Vóór de wedstrijd was iedereen nog vrolijk en heb ik met verschillende mensen kunnen praten, zowel Brazilianen als Duitsers!

wk1 wk2

Groepen
Tijdens het WK hadden we ook verschillende bezoekers. Zo was er een groep Amerikanen met wie we een voetbaltoernooi hebben georganiseerd.
Daarna kwam er een groep van 32 Nederlanders, die voor 2,5 week op Luzeiro bleven. Een erg grote groep, dus daardoor ook zeker uitdagend en veel werk.
Samen met hun hebben we ‘olympische spelen’ voor kinderen georganiseerd. Het was voor de kinderen erg leuk om met zo’n event mee te doen. Zo hielden we een opening, waarbij we met veel lawaai een openingsoptocht door de buurt deden. Eerlijk gezegd vond ik het zelf verschikkelijk, om zo door de wijk te lopen. Maar toen herinnerde ik mij dat is als kind zo’n optocht fantastisch vond, en je zag de kinderen genieten.
De tweede week heb ik met een aantal meiden uit groep Dansworkshops georganiseerd. Dit was super tof om te doen. De meiden waren enthousiast en super goed in dansen. Het is tof om de talenten van bezoekers in te kunnen zetten!

ft3 os6os1 os8 os4     wk3 os2

Ik denk zelf dat we het WK optimaal hebben kunnen ‘gebruiken’, voor onze wijk hebben we veel leuke projecten kunnen doen. En niet alleen op Casa Luzeiro hebben we veel gedaan, ook in de andere huizen waren er verschillende projecten. Zie hier een samenvatting van het WK voor ons in Belo Horizonte:

Geef een reactie